BIANCA
- - Idealnie grube ziarno – idealnie + 14% grubsze od wzorca! w badaniach COBORU CCA 2024 poziom a2
- - MTZ Nr1 na obu poziomach agrotechniki COBORU CCA 2024
- - Najwyższa nota BSA za MTZ 9/9 ! [BSA 2024]
- - Plon ziarna do 12,7 t/ha SDOO Sulejów COBORU CCA 2023 poziom a2
- - W niemieckich badaniach urzędowych najwyższa odporność na ramularię [BSA 2024]
- - Najniższa odmiana jęczmienia ozimego wg badań COBORU CCA 2024 – 10 cm niższa od wzorca na poziomie a2
- - Najwyższa odporność na wyleganie na obu poziomach agrotechniki COBORU CCA 2024
- - Zimotrwałość COBORU 4,5
- - Przydatny na słabsze stanowiska glebowe oraz odporny na okresowe niedobory wody
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe Skala 9°
Termin kłoszenia |
|
4 |
Termin dojrzewania |
|
5 |
wysokość roślin |
średnio krótkie |
4 |
MTZ |
wysoka |
9 |
Gęstość ziarna |
wysoka |
9,0 |
Wyleganie |
dobra |
7,0 |
Zimotrwałość |
dobra |
4,5 |
Odporność na choroby Skala 9°
Mączniak prawdziwy |
wysoka |
7,0 |
Rynchosporioza |
dobra |
6,0 |
Plamistość siatkowa |
wysoka |
8,0 |
Rdza jęczmienna |
wysoka |
7,0 |