GENTLEMAN

  • - Gentleman to nowa ozima pszenica chlebowa zarejestrowana w 2020 roku.
  • - Posiada wysokie parametry jakościowe ziarna, grupa A/B.
  • - Charakteryzuje się wysokim i stabilnym poziomem plonowania zarówno w średnio intensywnej jak i intensywnej technologii uprawy.
  • - Doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych.
  • - Jest to pszenica o średnio krótkim źdźble z wysoką odpornością na wyleganie a także odpornością na osypywanie się ziarna.
  • - Ziarno ładne, o wysokiej MTZ, bardzo dobrze wyrównane, z niskim udziałem pośladu.
  • - Posiada bardzo dobrą jakość skupową i wypiekową ziarna.
  • - Gentleman wykazuje dobrą odporność na choroby, szczególnie wyróżnia się wysoką odpornością na łamliwość podstawy źdźbła, rdzę żółtą i brunatną, fuzariozę kłosa oraz mączniaka prawdziwego.
  • - Wg badań niemieckich, dzięki dobrej odporności na choroby można ograniczyć stosowanie fungicydów i regulatorów wzrostu podwyższając tym ekonomiczność uprawy tej pszenicy. Dodając do tego wysoki plon i bardzo dobrą jakość wypieku, stawia to pszenicę ozimą Gentleman na wysokim poziomie dochodowym.
  • - Norma wysiewu w optymalnym terminie siewu, to 300-350 kiełkujących ziaren na m2, tj.: ca. 160-180 kg/ha.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia średni  
Termin dojrzewania średni  
Długość źdżbła średnia  
MTZ wysoka  
Zawartość białka dobra 4,0
Ilość glutenu mokrego wysoka 4,0
Odporność na wyleganie wysoka 8,0
Odporność na porastanie dobra 4,9
Zimotrwałość dobra 4,0

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy dobra 7,4
Rdza brunatna wysoka 8,3
Septorioza liści dobra 7,3
Septorioza plew dobra 7,3
Choroby podstawy źdźbła wysoka 8,0
Fuzarioza kłosa dobra 7,6
Rdza żółta wysoka 9,0
DTR dobra 7,6


POWRÓT