REDUTA

  • - Nowa pszenica ozima hodowli DANKO o wysokiej plenności. Szczególnie wysoko plonuje w Polsce północnej oraz zachodniej.
  • - Z uwagi na dużą tolerancję na zakwaszenie gleby doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i w gorszej kulturze. Zalecana do uprawy na glebach klasy od IIIb do IVb.
  • - Zarejestrowana w Polsce oraz w badaniach w wielu państwach europejskich.
  • - Reduta posiada rewelacyjne parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A oraz doskonałe parametry wypiekowe mąki.
  • - Pszenica o bardzo dobrej odpornością na choroby, szczególnie wysoką odporność posiada na: pleśń śniegową, DTR, rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła oraz fuzariozę kłosów.
  • - Dobrze sprawdza się w monokulturze zbożowej i w siewach po kukurydzy.
  • - Jest odmianą o średniej wysokości i o bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • - Charakteryzuje się średnią wczesnością, w typie pszenicy Comandor i Hondia.
  • - Posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5).
  • - Ziarno średniej grubości (MTZ ok. 44-48 g), o dobrym wyrównaniu, bardzo wysokiej gęstości oraz niskim udziale pośladu.
  • - Wykazuje bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
  • - Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 350-390 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 170-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia średni  
Termin dojrzewania średni  
Długość źdżbła średnia  
MTZ średnia  
Zawartość białka wysoka 5,0
Ilość glutenu mokrego wysoka 5,0
Odporność na wyleganie wysoka 7,9
Odporność na porastanie dobra 5,0
Zimotrwałość wysoka 4,5

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy dobra 7,3
Rdza brunatna średnia 6,8
Septorioza liści średnia 6,9
Septorioza plew dobra 7,4
Choroby podstawy źdźbła wysoka 8,2
Fuzarioza kłosa wysoka 8,1
Rdza żółta wysoka 8,5
Brunatna plamistość liści dobra 7,5


POWRÓT