DAŃKOWSKIE AMBER

Zdrowe i stoi !!!

  • - Odmiana populacyjna charakteryzująca się bardzo dobrą odpornością na wyleganie.
  • - Bardzo wysoki poziom plonowania na terenie całej Polski.
  • - Rośliny są o tradycyjnej długości słomy i o dobrej odporności na wyleganie, przewyższającej hybrydowe odmiany wzorcowe.
  • - Dańkowskie Amber charakteryzuje dobra odporność na choroby, szczególnie na mącznika, choroby fuzaryjne oraz choroby podstawy źdźbła.
  • - Jest odmianą wczesną, sprawdza się na glebach ubogich w wodę.
  • - Ziarno dobrej jakości i o dużej wydajności mąki (2%więcej niż odmiany hybrydowe), sprawia to, że jest przydatna na cele młynarko-piekarskie. Ponadto charakteryzuje je podwyższona zawartość białka.
  • - Odmianę wyróżnia również najwyższa zawartość cukrów (68,3%), co czyni ją także przydatną do produkcji spirytusu.
  • - Zalecana norma wysiewu w warunkach optymalnych to: 280-300 ziaren/m2 (ca. 90-110 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia wczesny  
Termin dojrzewania wczesny  
Długość źdżbła tradycyjne  
MTZ średnia  
Liczba opadania: dobra 5,0
Zawartość białka wysoka 7,0
Odporność na wyleganie dobra 5,6
Odporność na porastanie dobra 5,0

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy wysoka 7,9
Rynchosporioza dobra 7,2
Rdza brunatna dobra 7,2
Septorioza liści: średnia 6,3
Choroby podstawy źdźbła: wysoka 8,2
Rdza źdźbłowa: wysoka 7,8
Pleśń śniegowa: dobra 7,7


POWRÓT