PATRICIA

  • - Patricia to nowa pszenica jara oścista o wysokim poziomie plonowania i o wysokich parametrach jakościowych (grupa E/A).
  • - Posiada dobre zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych.
  • - Posiada dobrą tolerancję na zakwaszenie gleby.
  • - Szczególnie dedykowana jest do uprawy na glebach średniej jakości w obszarach zagrożonych szkodami zwierzyną leśną.
  • - Dobry profil zdrowotnościowy pozwala na ograniczenie stosowania ochrony fungicydowej. Wyróżnia się odpornością na: mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą i DTR.
  • - Posiada wysoką zawartość białka, glutenu, liczbę opadania oraz dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie.
  • - Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia średni  
Termin dojrzewania średni  
Długość źdżbła średnia  
MTZ średnia  
Zawartość białka 8,0
Odporność na wyleganie wysoka 5,0
Odporność na porastanie wysoka 5,0
Zawartość glutenu bardzo wysoka 6,0
Gęstość ziarna bardzo wysoka 7,0

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy wysoka 8,2
Rdza brunatna wysoka 8,3
Rdza żółta dobra 7,7
Choroby podstawy źdźbła wysoka 7,9
Septorioza liści dobra 7,0
Septorioza plew dobra 7,2
Choroby podstawy źdźbła wysoka 8,3


POWRÓT