PATRICIA
- - Patricia to nowa pszenica jara oścista o wysokim poziomie plonowania i o wysokich parametrach jakościowych (grupa E/A).
- - Posiada dobre zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych.
- - Posiada dobrą tolerancję na zakwaszenie gleby.
- - Szczególnie dedykowana jest do uprawy na glebach średniej jakości w obszarach zagrożonych szkodami zwierzyną leśną.
- - Dobry profil zdrowotnościowy pozwala na ograniczenie stosowania ochrony fungicydowej. Wyróżnia się odpornością na: mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą i DTR.
- - Posiada wysoką zawartość białka, glutenu, liczbę opadania oraz dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie.
- - Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe Skala 9°
Termin kłoszenia |
średni |
|
Termin dojrzewania |
średni |
|
Długość źdżbła |
średnia |
|
MTZ |
średnia |
|
Zawartość białka |
8,0 |
Odporność na wyleganie |
wysoka |
5,0 |
Odporność na porastanie |
wysoka |
5,0 |
Zawartość glutenu |
bardzo wysoka |
6,0 |
Gęstość ziarna |
bardzo wysoka |
7,0 |
Odporność na choroby Skala 9°
Mączniak prawdziwy |
wysoka |
8,2 |
Rdza brunatna |
wysoka |
8,3 |
Rdza żółta |
dobra |
7,7 |
Choroby podstawy źdźbła |
wysoka |
7,9 |
Septorioza liści |
dobra |
7,0 |
Septorioza plew |
dobra |
7,2 |
Choroby podstawy źdźbła |
wysoka |
8,3 |