MAMUT

  • - Wysokobiałkowa odmiana pszenżyta jarego o nadzwyczajnej plenności. Wzorzec w COBORU.
  • - Plonuje wysoko i stabilnie we wszystkich rejonach uprawy w Polsce.
  • - Posiada wysoką odporność na: mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę, choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną i żółtą oraz brunatną plamistość liści. Wykazuje również niską podatność na sporysz.
  • - Ziarno Mamuta charakteryzuje się wysoką MTZ, najwyższym wyrównaniem i dużą gęstością.
  • - Odmiana o średnio wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania.
  • - Z uwagi na dobrą odporność na zakwaszenie gleby może być uprawiana na stanowiskach o nieuregulowanym pH.
  • - Słoma dość krótka (ok. 100 cm) o rewelacyjnej odporności na wyleganie.
  • - Pszenżyto zalecane do uprawy na gorszych stanowiskach.
  • - Odmiana przewódkowa.
  • - Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu, to 400-450 kiełkujących ziaren na 1 m2, (ca. 170-200 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia średnio wczeny  
Termin dojrzewania średnio wczesny  
Długość źdzbła krótkie  
MTZ wysoka  
Zawartość białka bardzo wysoka 6,0
Odporność na wyleganie bardzo wysoka 6,0
Odporność na porastanie wysoka 5,0
Gęstość ziarna wysoka 5,0

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy wysoka 5,0
Fuzanoza kłosów wysoka 5,0
Brunatna plamistość liści wysoka 5,0
Rdza żółta wysoka 5,0
Rdza brunatna wysoka 5,0
Septonoza liści wysoka 5,0
Septonoza plew wysoka 5,0
Rynchosporioza wysoka 5,0
Choroby podstawy źdźbła   5,0


POWRÓT